Vrouw bij Subway

Hypnose, Trance & Hypnotherapie

 

Herken je dit:

 • Je hebt een eind gereden op de (snel)weg en je hebt geen idee hoeveel afslagen je gepasseerd bent, of je bent ineens bijna thuis zonder dat je de omgeving bewust gezien hebt?

 • Hardlopers en wielrenners kunnen op deze manier ook hun bestemming bereiken zonder zich bewust te zijn van tijd of omgeving

 • Je bent verdiept in een boek of film en je "vergeet" de wereld om je heen?

 • Kinderen die zo in hun computerspel zitten die kun je een aantal keer roepen zonder dat ze je horen 

 • Dagdromen, tijdens een saaie vergadering of in de klas, je droomt een beetje weg en bent je niet meer zo bewust van wat er gezegd wordt? (totdat er een vraag gesteld wordt ;-) )

 • Je hebt je bord leeg en je kan je eigenlijk niet goed herinneren hoe het je gesmaakt heeft of je zit vol en gedachteloos eet je nog door

 • 's Avonds zie je een blauwe plek op je been en je kunt je niet herinneren dat je je gestoten hebt?
   

Dit zijn allemaal momenten of verschijnselen van spontane trance of hypnose, een hele normale staat van zijn die wij meerdere keren per dag ervaren. Hypnose of trance is een bewustzijnstoestand waarbij je enerzijds zeer ontspannen bent en tegelijkertijd volledig geconcentreerd. Omdat hypnose een volledig natuurlijke toestand is, voelt therapeutische hypnose ook heel vertrouwd aan, je voelt je prettiger hoe dieper je in de trance bent.

Bij hypnotherapie wordt deze trance ingezet door een hypnotherapeut om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten die je in de weg zitten.

Hypnose werkt zowel op mentaal en emotioneel niveau als op fysiek niveau. Hypnose maakt het mogelijk de emotionele oorzaken van een ziekte te identificeren en te behandelen. Dit verwijdert de oorsprong van de ziekte. Zodra dit is gebeurd, begint een proces van verandering en genezing op mentaal, emotioneel en ook op fysiek niveau.

 • Fysiek niveau:
  Hypnose kan alle organische processen bij mensen beïnvloeden. Zo kunnen maag- en darmactiviteit, hartactiviteit, bloeddruk, klierfuncties, spier- en zenuwactiviteiten evenals sensaties en emotioneel leven worden beïnvloed. Ook pijnaandoeningen, bijvoorbeeld bij reumatische aandoeningen, kunnen positief worden beïnvloed. Hypnose is vaak sterker dan welke medicatie dan ook. Het grote voordeel is dat er geen schadelijke bijwerkingen zijn, zoals bij veel medicijnen helaas wel het geval is.

 • Mentaal en emotioneel niveau:
  Bij veel therapieën wordt geprobeerd de vergeten en onderdrukte ervaringen, gevoelens en conflicten te veranderen met het bewustzijn, of te onderdrukken met medicijnen. Deze omweg kost veel tijd en of onderdrukt alleen de symptomen. Met behulp van hypnose verander je op diep niveau, rechtstreeks in het onderbewustzijn. Hypnotherapie kan de zelf-herstellende mechanismen van het lichaam activeren, en genezingsprocessen versnellen. Daarnaast kan het goed gecombineerd worden met andere therapeutische methoden of medicatie.

 

Bewezen effectief

 

Tegenwoordig is hypnotherapie een onafhankelijke, psychotherapeutische methode waarmee vele soorten lichamelijke, geestelijke en emotionele problemen en klachten kunnen worden behandeld. Hypnose wordt dan ook meer en meer omarmd, zo ook in de medische wereld. (ziekenhuis, psychologen, psychiaters)  Bij vele aandoeningen is hypnotherapie evidence based, oftewel wetenschappelijk bewezen effectief.

Dr Whorwell.jpg

Prof dr P. Whorwell

MDL arts Manchester (UK)

"Hypnotherapie biedt een unieke oplossing voor het probleem PDS omdat het een breed scala aan pathofysiologische processen kan wijzigen om zo tot symptoombestrijding te komen".

Dr. Marten Otten gastro-enteroloog

Medisch Centrum Veluwe

"Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende aandoening waarvoor meerdere behandelingen mogelijk zijn. Hypnotherapie is één van die behandelopties die wetenschappelijk bewezen zijn en vaak in meer dan 80% van de gevallen succes heeft. Het voordeel van hypnotherapie is, dat wanneer de behandeling aanslaat het effect heel lang kan aanhouden".

Melanie Meijer.jpg

Dr. Melanie Meijer, huisarts

Dokter Bloem Leefstijl kliniek Zutphen

"Buikpijn of een prikkelbare darm?

Hypnotherapie is bewezen effectief bij buik- en maagklachten. Het helpt het stress systeem tot rust te laten komen.

Met hypnotherapie word je bewust van de signalen van je lijf en leer je hiermee om te gaan. Word je buikpijn de baas".