BEHANDELING

REDUCE PDS is een aanpak gebaseerd op 'shared decision making' en 'export van expertise'. Dat wil zeggen dat de patiënt zelf zijn behandelkeuze maakt, op basis van uitgebreide (digitale) informatie over tien verschillende behandelingen. De patiënt volgt drie behandelingen onder begeleiding van de MDL-verpleegkundige of de huisarts. Na een behandeling 2 á 3 maanden gevolgd te hebben volgt een evaluatie; slaat de behandeling aan of wil de patiënt een andere behandeling volgen.

Deze behandelingen zijn onder te verdelen in vier hoofdgroepen:

 • cognitief; hieronder vallen de uitleg en kennis over PDS, en hypnotherapie

 • voeding: hieronder vallen het eliminatiedieet en het FODMAP dieet

 • bacterieel: behandeling met probiotica

 • medicatie: antibiotica, pepermuntolie, spasmolitica, antidepressiva en Iberogast.

VOEDING

Voeding speelt een grote rol bij PDS. Vrijwel alle patiënten geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen.

Bij PDS ontstaan de klachten vaak doordat de darmen overgevoelig zijn en hierdoor sneller reageren op bepaalde voedingsmiddelen.

Ongeveer 75% van de mensen met PDS-klachten geeft aan baat te hebben bij een verandering of aanpassing in het dieet. Zo helpt het bij sommigen om bijvoorbeeld meer vezels en vocht toe te voegen aan de voeding. Terwijl bij anderen vezels juist meer klachten geven zoals een opgeblazen gevoel en pijn.

Welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken is heel wisselend per persoon. Je kunt een poos een voedingsdagboek bijhouden om inzicht te krijgen welke voedingsmiddelen jou last geven. Wanneer je dit wat grondiger wilt aanpakken kun je naar een dietist gaan. Deze kan jou helpen met:

 • eliminatiedieet: hierbij laat je een aantal voedingsmiddelen weg om ze vervolgens stap voor stap weer toe te voegen.

 • FODMAP dieet; FODMAP is een verzamelnaam voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden. Monosacchariden en Polyolen. Dit zijn soorten koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Het FODMAP beperkte dieet bestaat uit een eliminatiefase van zes weken waarin je producten met FODMAP's zoveel mogelijk uit het menu schrapt. Daarna volgt de herintroductiefase, waarin je de FODMAP's één voor één weer toevoegt om erachter te komen welke mogelijk klachten veroorzaken. Een diëtist adviseert hoe je de voedingsmiddelen weer geleidelijk toevoegt. Het FODMAP-beperkte dieet is een intensief dieet om te volgen. Begeleiding van een diëtist met kennis van het dieet is hierbij essentieel.

BACTERIEEL

Probiotica zijn goede bacteriën die de darmflora mogelijk gezond houden. Ze zijn verkrijgbaar in pillen, capsules, poeders of drankjes. Een gezonde darmflora draagt bij aan een goede spijsvertering, ondersteunt het immuunsysteem en zorgt zo voor een goede darmwerking. Het effect van probiotica op PDS is nog onduidelijk.  Op basis van ervaringen kunnen we zeggen dat sommige mensen met PDS baat hebben bij probiotica. Het is aan te raden om probiotica minstens vier weken achter elkaar te gebruiken om te bekijken of het effect heeft. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om aan te tonen of probiotica werkzaam zijn tegen PDS klachten.

MEDICATIE

Bepaalde medicijnen kunnen de klachten bij PDS verminderen. Hierbij gaat het om medicijnen die gericht zijn op een verbetering van het ontlastingspatroon en soms ook op pijnbestrijding of een combinatie hiervan. Naast middelen voor diarree, obstipatie, kramp of pijnstillers kan gekozen worden voor:

 • Antibiotica

 • Pepermuntolie; uit verschillende studies blijkt dat door pepermuntoliecapsules één op de drie mensen met PDS verlichting van hun klachten ervaren. Het belangrijkste bestanddeel is menthol. Dit heeft een spierontspannende en pijnstillende werking

 • Spasmolitica: Bij PDS kan er sprake zijn van verhoogde spierspanning in de darmen. Krampwerende middelen hebben een verslappende werking op de spieren van het maag-darmstelsel. Zij kunnen deze spanning en krampen verminderen

 • Antidepressiva: in een lage dosering hebben ongeveer één op de vier mensen met PDS een gunstige werking op PDS klachten, met name op pijn. Bepaalde antidepressiva verminderen namelijk de gevoeligheid van de darm voor pijnprikkels en kunnen zo de pijn verminderen

 • Iberogast: dit is een middel dat bestaat uit een mengsel van 9 plantaardige kruidenextracten. Op basis van ervaringen blijkt dat sommige mensen met PDS baat hebben bij dit middel. Ondanks positieve praktijkervaringen, is de werking van dit middel wetenschappelijk
  gezien onvoldoende aangetoond

06-21 400 992

©2020 by PDS - hypnotherapeut - HypnoseCentrumOost / MedischHypnoseCentrum - Wiedenbroeksingel 4 Haaksbergen  06 - 21 400 992