Krat met etenswaren

FODMAP dieet

De samenstelling van de voeding kan soms klachten veroorzaken bij mensen met PDS of buikpijn. Bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of winderigheid. 

Om deze klachten te verminderen is het FODMAP-beperkt dieet ontwikkeld.

Bij dit dieet wordt een aantal producten weggelaten uit de voeding, het is eigenlijk een soort onderzoek om voedingsmiddelen op te sporen waar je wellicht niet tegen kunt.

 

FODMAP staat voor: Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen.

De volgende voedingsmiddelen worden in dit dieet voor een bepaalde tijd vermeden: 

  • Fructo-oligosachariden: tarwe en afgeleiden, rogge en afgeleiden, ui, look, artisjok, banaan (groot), schorseneer, prei, asperge, koekjes, 

  • Oligosachariden: peulvruchten, gedroogde groenten, champignons, 

  • Disachariden: melk en afgeleiden, room, sauzen en puree o.b.v. melkproducten,

  • Monosachariden: honing, appels, peer, mango, kers, gedroogde vruchten, vruchtensap, jam 

  • And

  • Polyolen: erythritol,isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol.

 

Het FODMAP-beperkt dieet is geen eenvoudig dieet. Het advies is om ondersteuning van een gespecialiseerde diëtist hierbij te vragen. Meer informatie: Voedingscentrum of de website van het FODMAP-dieet.